ЈП "Србијашуме" обележилио Дан примирја кроз пројекат "Једно дрво за једног ратника"

Познато је да је Србија претрпела велике губитке у Првом светском рату. Број жртава је процењен на око милион и триста хиљада. Дан примирја је сећање на 11. новембар 1918. године када су у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у граду Компјењу, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај празник се у нашој земљи поново прославља од 2012. године. Церемонија обележавања Дана примирја чин је одавања почасти свим жртвама оружаних снага и цивилима настрадалим током Првог светског рата. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

ЈП "Србијашуме", поштујући домаће обичаје и традицију, користећи упоредна искуства, на један нови, видљивији, оригиналнији начин, обележило је овај државни празник. У сусрет Дану примирја у Првом светском рату, ЈП "Србијашуме" је 10. новембра обележило овај значајан датум кроз пројекат "Једно дрво за једног ратника", свечаном садњом на Авали. Oвај пројекат подстиче сећање на наше храбре претке, а истовремено смо у прилици да урадимо нешто веома важно за садашње и будуће генерације и друштво у целини. Пројекат "Једно дрво за једног ратаника" се рeализује од 2014. до 2018. године. Симболично ће трајати колико је трајао и Велики рат. У том периоду ће бити засађено на просторима Србије 1.300.000 шумских садница, симболично онолико колико је страдалих родољуба, које је Србија изгубила током Великог рата.

Носилац пројекта "Једно дрво за једног ратника" је Министарство правде. ЈП "Србијашуме" је заједно са овим Министарством било заједнички домаћин бројним званицама на обележавњу Дану примирја. Свечана садња је реализована оснивањем хортикултурног парка код споменика Незнаном јунаку на Авали. Њој су присуствовали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Шумарског факултета, Београдског сајма, општине Вождовац и Радио-телевизије Србије.

Том приликом сви присутни су свечано засадили по једну садницу.

Свечаној садњи и обележавању Дана примирја су присуствовали: у име Министарства правде министарка правде Нела Кубуровић и директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић, вршилац дужности директора Управе за шуме Саша Стаматовић и други представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, ванредни професор др Бранко Стајић и други представници Шумарског факултета, председник општине Вождовац Александар Савић и други представници локалне самоуправе, као и друге бројне званице.