Обележен Дан планете Земље

ЈП "Србијашуме" је обележило Дан планете Земље у петак, 22. 4. 2016. године, на Авали. У намери да подсети људе у каквом је стању планета, предузеће је дало подршку заштити животне средине еколошком акцијом за ученике основних школа.

У летњој учионици Шумске управе Авала предавачи су упознали присутне ученике са чињеницом да су Уједињене нације овогодишњу тему прославе Дана планете Земље назвале "Дрвеће за Земљу", указујући на значај који шуме имају у очувању квалитета животне средине, а затим одржали кратко предавање о Пределу изузетних одлика "Авала".

Централни део едукативног дела програма била је креативна представа, осмишљена и изведена као показна вежба о томе како се не треба понашати у шуми. Сцене неодговорног понашања у природи су испресецане дијалогом између предавача и ученика, у коме су ђаци сами доносили закључке о томе шта је одговорно понашање у природи и према природи. На креативан начин је скренута пажња на значај очувања животне средине, а ђаци су мотивисани да се укључе у борбу за очување планете.

Након едукативног дела програма организован је шумарски вишебој, у коме су се ученици четвртог, петог и шестог разреда надметали у специфичном полигону, у коме је циљ да за што краће време савладају препреке и дођу до циља. Ове игре се одржавају већ десету годину заредом, а ђаци су уживали у међусобном надметању, негујући добре супарничке односе и ширећи спортски дух.

ЈП "Србијашуме" ће као друштвено-одговорно предузеће будућим акцијама наставити да ради на подизању еколошке свести, да едукује јавност о еколошким проблемима, мотивише за еколошке акције и промовише еколошке идеје.