Parkovi, urbani šumski kompleksi

JP "Srbijašume" projektuje parkove i održava prigradske šume.

Gradski uslovi života su sinonim za zagađenost vazduha i životne sredine uopšte. Iz tih razloga, uloga ŠG "Beograd" kao dela JP "Srbijašume" veoma je značajna, s obzirom na to da je jedna od delatnosti ovog dela preduzeća održavanje urbanih šumskih kompleksa i izgradnja i rekonstrukcija parkova i drugih zelenih površina. Obavljanjem ovog posla JP "Srbijašume" direktno utiče na poboljšanje kvaliteta životne sredine u urbanim prostorima.

Beograd ima jedanaest izletničkih šuma i 66 parkova.

Pluća Beograda, izletničke šume, prostiru se na oko 3.800 hektara površine. One snabdevaju Beograd kiseonikom, vezuju ugljen-dioksid i čestice zagađivača, ublažavaju klimatska kolebanja, štite zemljište od vetra i vode, podstiču proizvodnju lekovitog bilja, nektara, šumskih plodova i gljiva.

Održavanje šumskog kompleksa, travnatih površina, uređenje parkova i izletničkih šuma je svakodnevni posao šumskog gazdinstva "Beograd" Beograd.

Veliki broj drvenih rekvizita za odmor u prirodi, izgrađeni sportski tereni i prostrani travnjaci oivičeni šumom predstavljaju izuzetan potencijal za relaksaciju posetilaca.

Sve površine se obogaćuju brojnim drvenim rekvizitima za odmor i rekreaciju, takođe iz sopstvenog asortimana, uz gradnju, gde je moguće, sportskih staza i šetališta, kao i postavljanje česmi sa pijaćom vodom, a sve u rekreativno-zdravstvenoj funkciji regeneracije psihofizičke sposobnosti dece i odraslih.

U sastavu JP "Srbijašume" posluje ŠG "Užice" u čijem sastavu je i RJ "Obrada drveta". Njena primarna delatnost je proizvodnja i ugradnja drvne galanterije (stolova i klupa za bašte i parkove, žardinjera, klackalica, ljuljaški, ograda, informativnih tabli), ali je prvenstveno poznata po proizvodnji oblica od borovog drveta. Oblice se dobijaju preradom tanke borovine iz prorednih seča i proizvode se u prečnicima od 6 do 20 cm. One imaju veliku upotrebnu vrednost, jer se mogu koristiti za proizvodnju drvne galanterije, ali i kao poluoblice za oblaganje objekata ili gradnju drvenih objekata.

RJ "Obrada drveta" ima dve radionice, od kojih se jedna nalazi u Kremnima, 35 km od Užica prema Višegradu, a druga je na Kaoni, 18 km od Kosjerića, na putu prema Valjevu. Proizvodnja oblica je locirana u Kremnima koja su okružena borovim šumama, što znači da postoji dobra sirovinska baza za ovaj vid prerade drveta. Obzirom da se za proizvodnju koristi materijal iz proreda, ovom proizvodnjom se pozitivno utiče na gajenje šuma, jer prorede predstavljaju jedan od vidova nege šuma.

Radionica na Kaoni ima dugu tradiciju u podizanju i opremanju zelenih površina i izradi rekvizita za rekreaciju dece i odraslih. Drvna galanterija koja se proizvodi na Kaoni daje poseban pečat prilikom uređenja parkovskih površina, jer se koristi za aktivni odmor i rekreaciju. Ljuljaške, klackalice, penjalice i ostali rekviziti su nezamenljivi u opremanju vrtića, parkova i drugih prostora za igru dece. U proizvodnom asortimanu su takođe i drugi rekviziti za opremanje parkova, kao što su klupe, stolovi, nastrešnice, žardinjere, korpe za smeće i ograde. Osim opremanja javnih površina, ovi proizvodi se mogu koristiti i za opremanje privatnih okućnica, arboretuma, ugostiteljskih objekata i sl.

Za sve proizvode nudimo premaze u različitim bojama, pri čemu preporučujemo premaze na vodenoj bazi koji su ekološki prihvatljivi.

Sa ponosom ističemo da posedujemo FSCTM sertifikat SGS-FM/COC-007100 kojim dokazujemo da su naši proizvodi napravljeni od drveta čije je poreklo iz šuma kojim se održivo gazduje.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na:

tel. 031 3516 133

ili putem elektronske pošte gazuzice@open.telekom.rs, rjobradadrveta@gmail.com