ЈП "Србијашуме" обележило Европску недељу шума у Бојчинској шуми

ЈП "Србијашуме" је обележило Европску недељу шума у Бојчинској шуми, 12.10. 2017. године, кроз акцију сакупљања жира храста лужњака.

Ово је четврта Европска недеља шума и одржава се од 9. до 13. октобра 2017. године заједно са Las2017 ("las" - "шума" на пољском), Заједничком комисијом UNECE Комитета за шуме и шумарску индустрију (COFFI) и FAO Европском шумарском комисијом (EFC). Централни скуп Европске недеље шума одржава се у Варшави, где ће Las2017 бити гост Владе Пољске.

Националне и локалне активности које се истовремено одржавају у земљама учесницама треба да подигну свест о шумама, нашем општем добру, кроз такмичења, изложбе, разговоре и видео записе.

ЈП "Србијашуме" се акцијом сакупљања жира придружило обележавању Европске недеље шума, а сакупљено семе - жир користиће се за обнову веома вредних храстових шума, те ће на тај начин сви учесници догађаја допринети обнови, очувању и унапређењу шума. Очекује се да ће за потребе сетве жира храста лужњака ради обнављања храстових шума на подручју Бојчинске шуме у сезони бити сакупљено 15t жира.

Манифестацију је отворила извршна директорка Сектора за шумарство и заштиту животне средине Гордана Јанчић, након чијег обраћања је спроведена акција сакупљања жира. Истовремено је за ученике основних школа са територије ГО Сурчин организован шумарски вишебој, надметање у спортско-радничким дисциплинама, у којем су победу однели ученици ОШ "Бранко Радичевић". Након трочасовне акције, организован је ручак у природи за све учеснике догађаја.

Поред представника ЈП "Србијашуме" манифестацији су се придружити и представници Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, ГО Сурчин и локалних основних школа.