13. Дрвно-технолошка конференција

У Опатији је од 28.5. до 31.5.2016. године одржана 13. Дрвно–технолошка конференција земаља југоистиочне Европе у организацији Хрватског дрвног кластера. Мото конференције је гласио "дрво је наше злато", а главна тема је била: Како искористити ресурсе – шумарство и прерада дрвета у новим политикама Владе Републике Хрватске.

Дрвно-технолошка конференција се традиционално одржава сваке године. Овогодишња, 13. по реду је оцењена као најбоља и најсадржајнија конференција, која је окупила преко 300 учесника и 70 предавача из 14 земаља.

У име ЈП "Србијашуме" конференцији су присуствовали: извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине Гордана Јанчић, дипл.инж.шум., извршни директор Сектора за комерцијалне послове и маркетинг послове Тихомир Мурић, спец.инж.шум., и извршни директор Сектора за коришћење шума и остале ресурсе Александар Воркапић, мастер.инж.шум. Поменути представници су активно учествовали у раду конференције. На округлом столу: Препоруке из Брисела - газдовање државним шумама и заједничка координацијска платформа у земљама југоисточне Европе. Гордана Јанчић је представила "Шумске екосистеме Србије, шуме ЈП "Србијашуме" и успешно пословање предузећа у 2015. години". Директор Тихомир Мурић, заједно са представницима других институција из области шумарства и дрвне индустрије, учествовао је у завршној панел - расправи.

Важно је истаћи да је комерцијалну политику ЈП "Србијашуме" похвалила Хрватска комора инжењера шумарства и дрвне технологије, као и друге институције. Похвале су се пре свега односиле на снабдевање дрвним сортиментима малих и средњих прерађивача.

За све заинтересоване учеснике конференције организована је посета модерном погону предузећа CEDAR у Врбовском, где је у току реализација инвестиција вредних више од 70 милиона евра. Циљ је обезбеђење годишњег производног капацитета од 220.000 м3 букве, што ће овај погон сврстати међу три највећа погона за примарну прераду букве у Европи, са инсталираном снагом од 5,8 MW. У предузећу CEDAR у Врбовском тренутно је запослено преко 300 радника, који користе модерне технологије произвођача Polytechnik, EWD, Muhlbock, Volvo и Palfinger.