Војна академија учествују у пројекту "Једно дрво за једног ратника"

У склопу пројекта "Једно дрво за једног ратника" данас је у седишту Војне академије у Београду посађено 200 садница горског јавора, липе, црног бора и пољског јасена, а садили су их лица лишена слободе из КПЗ "Падинска скела" и ЦЗ Београд, припадници Војске Србије и иницијатори овог пројекта – представници Министарства правде – Управе за извршење кривичних санкција и представници ЈП "Србијашуме".

"Једно дрво за једног ратника" је јединствен пројекат којим се обележава један век од Великог рата. Циљ Пројекта је да се у периоду од 2014. до 2018. године посади 1.300.000 садница на територији Србије – по једна за сваки изгубљени живот нашег народа у Првом светском рату. Пројекат је почео 12. новембра 2014. године на Церу, обележавањем Дана примирја када је посађено више од 11.000 садница у част Церске битке у којој је наша војска извојевала прву савезничку победу над Аустроугарском.

Од новембра 2014. па до данас на преко 250 локација широм Србије засађено је више од 1.200.000. Пројекат "Једно дрво за једног ратника" завршава се у децембру ове године и тим поводом биће уприличена свечана садња последњих садница. Жеља иницијатора пројекта била је да кроз свако ово дрво на симболичан начин настави да живи сваки од 1.300.000 погинулих родољуба.

Пројекат "Једно дрво за једног ратника" покренули су Министарство правде - Управа за извршење кривичних санкција у сарадњи са ЈП "Србијашуме" и Шумарским факултетом Универзитета у Београду. Овај Пројекат осим историјског и еколошког има и социјални значај јер подразумева ресоцијализацију осуђених лица, која добровољно учествују у пошумљавању са циљем да се подстакне осећај њихове корисности у друштву. Овакво ангажовање осуђених лица - рад у јавном интересу – компатибилан је са новим тенденцијама у систему извршавања кривичних санкција и изриче се за лакша кривична дела и прекршаје.

Еколошки циљ Пројекта је повећање површина под шумама, што има непроцењив значај за очување животне средине, чији квалитет директно зависи од степена шумовитости.