Обележен Светски дан шума

Светски дан шума, 21. март, обележен је великом акцијом садње у организацији ЈП "Србијашуме" у сарадњи са општинама и локалним самоуправама на територији читаве Републике Србије, у преко 90 вртића и основних школа садњом садница дрвећа од 20. до 23. марта.

Централном догађају 21. марта на Авали присуствовале су истакнуте личности из јавног и културног живота, представници града Београда, представници ЈП "Србијашуме", као и ученици вождовачких школа.

У сусрет Светском дану шума акција je почела у Београду, у понедељак 20. марта, садњом четинарских садница у двадесет београдских школа и двадесет предшколских установа.

Шумарски инжењери из ЈП "Србијашуме" су у 17 шумских газдинстава организовали час едукације за децу у вртићима и школама, донирали саднице и дали упутства како посадити, чувати и неговати дрво, колики је значај шума за квалитет живота грађана и колика је улога шума у заштити животне средине.

Тема Светског дана шума ове године је: шума и енергија, у оквиру које се јавности указало на значај шума као енергетског ресурса, на неопходност очувања и заштиту постојећих шума, као и потребу сталног повећања површина под шумама.

Светски дан шума 21. март установљен је на 23. седници Генералне скупштине Европске пољопривредне конференције 1971. године, да би се на тај начин допринело повећању свести и да би се указало најширој светској јавности на значај и улогу шума за човека.

Циљ свих активности ЈП "Србијашуме" је подизање свести о значају шума и повећање степена шумовитости Србије.